• ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΟΣ
 • ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ
 • ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
 • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
 • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
 • ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ
 • ΕΧΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
  Ψυχική Υγεία
 • Γενικά
 • Αγχώδεις Διαταραχές
 • Διαταραχές της Διάθεσης
 • Ψυχωσικές Διαταραχές
 • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
 • Ψυχοσωματική Ιατρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας από την ίδρυσή του, και αυτό αντικατοπτρίζεται στον ορισμό της υγείας που υπάρχει στο καταστατικό του, και ο οποίος αναφέρει ότι η υγεία δεν είναι "απλώς η απουσία νόσου ή ασθένειας", αλλά, "μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κονωνικής ευεξίας"

Πηγή: WHO,Έκθεση για την Παγκόσμια Υγεία, 2001

Γενικά
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 13:18

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Written by

Το άγχος είναι μια κατάσταση που συσχετίζεται με έντονα συναισθήματα φόβου που συνοδεύονται από σωματικά ενοχλήματα, όπως προκάρδιους παλμούς και εφίδρωση, και με αυτό τον τρόπο τείνει να προκαλεί παραμόρφωση της αντίληψης καθώς επηρεάζεται η γνωστική ικανότητα.

Το άγχος είναι η αντίδραση σε μια απειλή που είναι άγνωστη, ασαφής ή συγκρουσιακή, από εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα.

Διαφοροποιείται από το φόβο, που αποτελεί μια αντίδραση σε ένα γνωστό κίνδυνο.

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 12:16

ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Written by

Τα σύνδρομα που προκαλούνται από ουσίες μπορούν να μιμηθούν όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης (πχ. κατάθλιψη), των αγχωδών διαταραχών (πχ. προσβολές πανικού) και των ψυχωτικών διαταραχών (πχ. οξύ ψυχωτικό επεισόδιο).

Αναρωθητείτε τί νοιώθετε όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα (εξάρτηση από νικοτίνη) ή όταν δεν θα πιείτε καφέ ένα πρωί??

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2012 21:15

ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ & ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

Written by

Το σύμπτωμα του πόνου είναι ίσως το συχνότερο ενόχλημα στην ιατρική πρακτική. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί από μόνος του μια πάθηση και ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται για την ψυχολογική διάσταση του πόνου, το ενόχλημα του να γίνεται σεβαστό και να αντιμετωπίζεται ως απόλυτα πραγματικό. Ο κλινικός γιατρός πρέπει πάντα να έχει κατά νου τον ψυχογενή πόνο, όταν αντιμετωπίζει σύνδρομα πόνου χωρίς βιολογικό υπόστρωμα, ή αδυναμία καταστολής του πόνου ακόμα και αν υπάρχει βιολογική αιτία.

Σάββατο, 05 Μαΐου 2012 12:15

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΑΓΧΟΣ

Written by

Η σχέση ψυχοπιεστικών γεγονότων, συναισθηματικών διαταραχών και ανοσολογικών απαντήσεων του οργανισμού του ανθρώπου, με τελικό αποτέλεσμα τη διατάραξη της υγείας του, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη και έχει ιδιαίτερα τονιστεί ότι οι ψυχικές αντιδράσεις στο stress έχουν και σωματικές επιπτώσεις. 

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 18:15

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Written by

Η παχυσαρκία έχει σοβαρές παρενέργειες γιια την υγεία και σχετίζεται με ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών. Το 80% περίπου των ασθενών που είναι παχύσαρκοι έχουν οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, και αυτό υποστηρίζει την κληρονομική προδιάθεση, χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί κάποιος συγκεκριμένος γενετικός δείκτης παχυσαρκίας.

 

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 21:14

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ EΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ

Written by

Μια διαταραχή που μπορεί να είναι πιο συχνή από όσο αναγνωρίζεται. Τα άτομα με επεισοδιακή υπερφαγία (binge eating) δεν μπορούν να πουν «όχι» στο φαγητό. Μπορεί να τρώνε υπερβολικά όταν νιώθουν μελαγχολία ή άγχος, όταν είναι σε ένταση ή όταν αισθάνονται μοναξιά ή ανία. Σύντομα όμως μετά το επεισόδιο, νοιώθουν ενοχές, μισούν και αηδιάζουν με τον εαυτό τους. 

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 15:14

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Written by

Η Ψυχογενής ή Νευρογενής Βουλιμία (bulimia nervosa) είναι πιο συχνή στις γυναίκες (9 φορές) από ότι στους άντρες. Η νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή υπερφαγία (κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα), και αμέσως μετά το άτομο νοιώθει ενοχές και προσπαθεί να απαλλαγεί από το περιεχόμενο συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών, διουρητικών ή/και υπερβολικής άσκησης. Μπορεί να υποκρύπτεται και μια καταθλιπτική διαταραχή, ενώ παρατηρείται σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 15:14

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Written by
Η Ψυχογενής Ανορεξία (ή νευρογενής ανορεξία - anorexia nervosa) είναι μια δυνητικά θανατηφόρος νόσος και αποτελεί μια διαταραχή στην οποία το άτομο με τη θέληση του περιορίζει την πρόσληψη τροφής καθώς φοβάται έντονα μήπως παχύνει. Η έναρξη συνήθως παρατηρείται στην εφηβεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος, έντονος φόβος του ατόμου μήπως γίνει παχύ, διαταραχή στη σωματική εικόνα, σημαντική απώλεια βάρους και αμηνόρροια στις γυναίκες.
Οι γυναίκες υποφέρουν 10 φορές πιο συχνά από τους άντρες. 
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2012 15:13

ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΨΥΧΩΣΗ

Written by

Η επιλόχειος ψύχωση είναι μια σπάνια κατάσταση, η οποία εμφανίζεται σε μόνο 1 στις 500 γεννήσεις, συνήθως 1 με 2 εβδομάδες μετά τη γέννα. Αποτελεί ένα ψυχιατρικά επείγον περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να ξεκινήσει αργά και να επιδεινωθεί με το πέρασμα των ημερών ή εβδομάδων ή μπορεί να εμφανιστεί οξέως με δραματική μορφή.  

 

Κυριακή, 06 Μαΐου 2012 09:11

ΠΑΡΑΛΗΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Written by

Η παραληρητική διαταραχή αποτελεί μια διαταραχή στην οποία η κύρια εκδήλωση (μπορεί να είναι και η μοναδική) είναι μια μη αλλόκοτη παραληρητική ιδέα που είναι σταθερή και ακλόνητη. Οι παραληρητικές ιδέες αφορούν συνήθως σε καταστάσεις που μπορούν να παρατηρηθούν και είναι πιθανές στην πραγματικότητα, όπως ότι το άτομο παρακολουθείται, ότι προσβάλλεται από λοίμωξη ή αγαπιέται από απόσταση. Οι αλλόκοτες παραληρητικές ιδέες θεωρούνται απίθανες, όπως για παράδειγμα το να μείνει μια γυναίκα έγκυος από εξωγήινο. 

Σελίδα 1 από 2