• ΝΟΙΩΘΩ ΜΟΝΟΣ
  • ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ
  • ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
  • ΕΧΩ ΑΓΧΟΣ
  • ΕΧΩ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
    Συχνές Ερωτήσεις
  • Μύθοι και Αλήθειες
  • Συχνές Ερωτήσεις
Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος γύρω από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει ότι προκαλούν εξάρτηση και δεν θα μπορεί να τα διακόψει στη συνέχεια, αλλά από την άλλη πλευρά πολλοί ...
Αυτός ίσως είναι ο πιο "μεγάλος" μύθος που κυριαρχεί στην κοινωνία αναφορικά με τον ψυχίατρο. Καθώς το "στίγμα" και η "προκατάληψη" της κοινωνίας γύρω από την ψυχική ασθένεια κυριαρχεί τα τελευταία ...
Μύθοι και Αλήθειες
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 04:41

Τι είναι stress?

Written by

Ο όρος stress (πιεστική κατάσταση) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ατομικές αντιδράσεις στις ψυχοπιεστικές καταστάσεις, οξείες ή χρόνιες, οι οποίες προκαλούνται από ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών γεγονότων.

Ουσιαστικά ορίζεται ως stress, η μη-προσαρμοστική σωματική ή/και συναισθηματική απάντηση σε καταστάσεις υπερβολικών απαιτήσεων.

 

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 01:12

Γενικά

Η ψυχοφαρμακολογία μελετά τη δράση των ουσιών στη συμπεριφορά. Σήμερα είναι ευρύτατα αποδεκτό ότι εγκέφαλος και συμπεριφορά συνδέονται άρρηκτα. Η εκδήλωση οποιασδήποτε συμπεριφοράς (φυσιολογικής ή ψυχοπαθολογικής) προϋποθέτει, αλλά και συνδέεται, με μια αντίστοιχη λειτουργική κατάσταση του εγκεφάλου.

Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος γύρω από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει ότι προκαλούν εξάρτηση και δεν θα μπορεί να τα διακόψει στη συνέχεια, αλλά από την άλλη πλευρά πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπίτι τους και πιθανόν έχουν πάρει και από ένα Lexotanil ή Xanax (βενζοδιαζεπίνες), που συνδέονται με την ανάπτυξη ανοχής και εξάρτησης στη χρόνια χρήση τους.

 

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 02:25

Τι είναι η ψυχοθεραπεία?

Written by

Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία των ψυχικών παθήσεων και των διαταραχών της συμπεριφοράς στην οποία ένα εκπαιδευμένο άτομο εδραιώνει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ασθενή μέσω μιας ορισμένης θεραπευτικής επικοινωνίας. Η επικοινωνία είναι τόσο λεκτική όσο και εξωλεκτική και σκοπό έχει την προσπάθεια ανακούφισης της συναισθηματικής διαταραχής, την αλλαγή δυσπροσαρμοστικών σχημάτων συμπεριφοράς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Ουσιαστικά διακρίνεται από άλλες μορφές θεραπείας, όπως είναι η σωματικές θεραπείες  (ψυχοφαρμακολογία) και τίθεται συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλογα με το είδος της ψυχοθεραπείας, έχει συγκεκριμένους σκοπούς και συμπεριλαμβάνει ειδικές τεχνικές. Μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη διαδικασία και η θεραπευτική σχέση που υφίσταται είναι τελείως διαφορετική από το να μιλάει κανείς με φίλους και με την οικογένεια.

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 13:18

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΓΧΩΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Written by

Το άγχος είναι μια κατάσταση που συσχετίζεται με έντονα συναισθήματα φόβου που συνοδεύονται από σωματικά ενοχλήματα, όπως προκάρδιους παλμούς και εφίδρωση, και με αυτό τον τρόπο τείνει να προκαλεί παραμόρφωση της αντίληψης καθώς επηρεάζεται η γνωστική ικανότητα.

Το άγχος είναι η αντίδραση σε μια απειλή που είναι άγνωστη, ασαφής ή συγκρουσιακή, από εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα.

Διαφοροποιείται από το φόβο, που αποτελεί μια αντίδραση σε ένα γνωστό κίνδυνο.

Αυτός ίσως είναι ο πιο "μεγάλος" μύθος που κυριαρχεί στην κοινωνία αναφορικά με τον ψυχίατρο. Καθώς το "στίγμα" και η "προκατάληψη" της κοινωνίας γύρω από την ψυχική ασθένεια κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, έχει συνδεθεί και το όνομα του ψυχιάτρου με την βαριά ψυχική διαταραχή, τον "τρελό" όπως λένε και στα χωριά.

Ενώ έχουν γραφτεί άπειρα τραγούδια που έχει τραγουδήσει όλος ο κόσμος για τον "τρελό", η άγνοια του κόσμου σχετικά με την ψυχική νόσο, προκαλεί τον φόβο και θεωρεί ότι ο ψυχίατρος είναι μόνο για τους βαριά πάσχοντες. Αντίθετα όμως, ο ψυχίατρος έχει εξειδικευθεί στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, που όμως το μικρότερο κομμάτι της εξειδίκευσης αφορά τα βαριά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ψυχιατρικές κλινικές.

Ο ψυχίατρος είναι ο ειδικός ιατρός που μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση και αφορά περισσότερο το μέσο άνθρωπο που αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα, και είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. 

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 17:38

Αρχική-Βιογραφικό

Written by
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 08:31

Ψυχική Υγεία

Written by

Τι είναι ψυχική υγεία?

 

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2012 12:16

ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Written by

Τα σύνδρομα που προκαλούνται από ουσίες μπορούν να μιμηθούν όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης (πχ. κατάθλιψη), των αγχωδών διαταραχών (πχ. προσβολές πανικού) και των ψυχωτικών διαταραχών (πχ. οξύ ψυχωτικό επεισόδιο).

Αναρωθητείτε τί νοιώθετε όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα (εξάρτηση από νικοτίνη) ή όταν δεν θα πιείτε καφέ ένα πρωί??

Σελίδα 1 από 5